Strömsholms kanal

Från Dalarna i norr till Borgåsund/Strömsholm i söder kan du åka denna vackra Strömsholms kanal som är en del av hela Kolbäcks ån. Grävda kanalsträckan är totalt lite drygt 1 mil på hela 11 mil och du behöver passera 26 slussar för att ta dig de cirka 100 höjdmeter som skiljer från Mälarens vatten till sjön Barken i norr.

Utmed kanalen finns det slussvakter som ser till att resan på kanalen sker på ett säkert och smidigt sätt för dig som resenär. Farleden passar även utmärkt för dig som är kanotist, då det finns anläggningar där du smidigt kan ta dig runt slussarna. Längs hela sträckan finns
också en skyltad cykelled för dig som vill ta dig runt på två hjul.

Gästhamnar, campingplatser, övernattnings- och rastplatser finns i nära anslutning till kanalen och under sommaren finns det olika evenemang och aktiviteter att välja mellan utmed hela sträckan. Du kan givetvis ställa frågor till slussvaktarna om du har några funderingar.

Strömsholms kanal håller öppen för passagerartrefik med engen båt från veckan efter midsommar fram till mitten på augusti varje år. Kanot kan du paddla från mitten av maj till september/oktober. Slussbiljetter och bokning av slussning finns på Strömsholms kanals webbplats.

Tura med passagerarbåt

Har du inte egen båt eller känner att kanot eller kajak blir för utmanande så kan du åka med passagerarbåten Oden. Oden traffikerar södra delarna av kanalen och är tillgänglig för passagerartrafik under juni-augusti. Biljetter och olika turförslag finns på webbsidan för Oden.

Mer information om Strömsholms kanal och hur du reser på kanalen hittar du på Strömsholms kanals webbplats.