Kulturområdet Skantzen

Skantzenområdet är ett av Hallstahammars natursköna områden. Där möts kulturhistoria med vackra rogivande områden runt den konstgjorda och handgrävda, Skantzsjön.

Vackra promenadstigar finns runt hela området. Det är inte ovanligt att man stöter på en "picknickare" som tagit med sig matsäcken hemifrån för att under måltiden njuta av utsikten och naturen i området.

På området kan du besöka verktygsmuseumet och se de verktyg som användes vid byggandet av Strömsholms kanal. Du kan också få se på nära håll hur en slussning går till genom att ta del av den fungerande slussmodellen inne på de gamla Kanalkontoret. Skantzen var en gång Strömsholms kanals administrativa centrum. Det var här Mekanikus bodde och det var här ifrån allt sköttes och administrerades när det gäller registrering av gods och transporter på kanalen. Idag hittar du kafé, museum och en stor friluftsteater på området. Under sommarhalvåret pågår fullt av aktiviteter, som guidade turer, teaterföreställningar, gemensamma grillkvällar, musikuppträdanden och mycket mer. Varje onsdagkväll i juli är det livemusik klockan 19.00 i den stora röda "Carmenladan".

Promenad runt i området

Runt Skantzsjön hittar du flera besöksmål som binds samman med natursköna promenadstigar. Skyltning finns som visar hur långt det är till de olika platserna runt sjön. Populärt är exempelvis att promenera tur och retur till Trångfors smedja, en promenad på cirka 5 kilometer (tur och retur Skantzsjön).

Besöksmål som ligger inom promenadavstånd är:

  • Åsby Hem & Trädgård
  • Åsby Kött & Vilt
  • Åsby Lantbruksmuseum
  • Åsby hotell
  • Skantzö Bad & Camping
  • Trångfors smedja

De flesta promenadvägar är på grusade underlag och lämpar sig därför även för jogging eller om du har barnvagn eller rullstol. Runt Skantzsjön är det belyst under kvällstid.

Vill du ha förslag på olika promenad slingor så hittar du dom i Naturkartan Länk till annan webbplats..