Historisk upptäcktsfärd i Hallstahammar

Ska Filip Knutsson våga lita på Birger Jarls löfte om fri lejd efter att ha förlorat slaget vid Herrevadsbro? Och blev korven i Kolbäck tillräckligt lång för att nå hela vägen in i Guinness Rekordbok? Nu får sanna och osannolika berättelser från Hallstahammars historia liv i appen Storyspot. En upptäcktsfärd genom historien för både besökare och boende.

Hörlurar och en telefon. Det är allt du behöver för att hoppa rakt in i Hallstahammars spännande historia. Fem nyproducerade berättelser som alla har utspelat sig i kommunen. Berättelserna ser du utplacerade på en karta i appen och kan välja att lyssna på plats där händelserna utspelade sig eller hemma i soffan. För vad har egentligen hänt här?

Slaget vid Herrevadsbro

Året är 1251 och slaget vid Herrevadsbro avgjort. Ledaren för Folkungarna, Filip Knutsson, står som förlorare och kungens närmaste man Birger Jarl har gått segrande ur striden och slagit ner upproret. Vad ska hända nu? Om folkungarna bara lägger ner vapnen så kommer de att få fri lejd hem. Det lovar Birger Jarl. Ska Filip Knutsson och hans män våga lita på det löftet?

Vita damen i Mekanikus

Något pågår i Mekanius. Något som ingen riktigt kan förklara vad det är. Kan det ha att göra med någon av alla kanalchefers storslagna fester? Som den där nyårsfesten för 200 år sedan när den olyckliga Charlotta äntligen fick dansa sig lycklig?

Korven i Kolbäck

1969 drar föreningen Lions igång en rikstäckande kampanj för att samla in pengar till cancerforskningen. För att dra sitt strå till stacken ger den lokala föreningen Kolbäcks charkfabrik i uppdrag att tillverka världens längsta korv. Men kommer korven lyckas bli tillräckligt lång för att ta sig hela vägen till Guinness rekordbok?

Kalle Västman-statyns uppgång och fall

Det är feststämning i hela Hallstahammar när statyn över den ståtlige Kalle Västman blir rest, en solig dag i början av nittiotalet. Men vem var egentligen Kalle Västman, hur hamnade han här på torget och framför allt: varför står han inte kvar?

Hollyhammar - TV-fabriken som var före sin tid

Under några år på nittiotalet var det full produktion varje dag i Bultens gamla fabrik - men inte av bultar utan av underhållning. Här spelades över 740 avsnitt av tv-såpan “Vänner och fiender” in. Var Sverige på gång att få sitt eget Hollywood?

Lyssna på ljudberättelserna genom att ladda ner Storyspot gratis där appar finns. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Hallstahammar” i Sökrutan. Lyssna hemma eller på plats där det hände.

Berättelserna är ett samarbete mellan Hallstahammars kommun, Visit Hallstahammar och Storyspot. Manus och inläsning: Ida Säll.

Ladda ner appen till din telefon:

Storyspot för Android Länk till annan webbplats.

Storyspot för IOS Länk till annan webbplats.


Hästillustration

Hästmuseum Strömsholm

Missa inte att ta del av Hästmuseum Strömsholm när du besöker slottet

Missa inte att ta del av Hästmuseum Strömsholm när du besöker slottet

Missa inte att ta del av Hästmuseum Strömsholm när du besöker slottet

Läs mer
Hästillustration