Strömsholms slott

Att inte fängslas av miljön runt Strömsholms vackra barockslott är svårt. Slottet ligger vackert inbäddat bland pampiga ekar och Mälarens vatten som avspeglar sig i söder.

Slottet som Gustav Vasa lät uppföra är inte i sin ursprungliga form. Det var först när Hedvig Eleonora med hjälp av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre som slottet fick sitt nuvarande utseende. Endast källaren är kvar sedan den tidigare Vasaborgen. Den kan du besöka under någon av de guidade turerna som slottet har under sommaren.

Strömsholm blev riksänkedrottningarnas slott. Slottet gick i arv och användes främst som lust slott, de vill säga att det främst användes som en plats att sova över på vid längre resor söder ut eller för att vila upp sig under sommaren. Därför var aldrig Strömsholms slott fullt inrett. Utan möblerna fraktades dit när änkedrottningarna vistades där.

Inredningen på slottet är främst från senare delen av 1700-tal och för att nämna några som du inte ska missa så är det:

  • Karl XI:s livhästar målade av David K. Ehrenstrahl
  • Drottningens sängkammare från slutet av 1700-talet
  • Slottskapellet
  • Kinesiska matsalen

Idag disponeras slottet av vår nuvarande kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia och är ett av Sveriges tio kungliga slott. Slottets kapell används flitigt under sommaren av bröllopspar och Strömsholms gula barocksiluett har många gånger fått aggera fondvägg åt fotograferande bröllopspar.

Strömsholms slott håller öppet under maj-september. För öppettider och entréavgifter, se de kungliga slottets webbsida. Länk till annan webbplats.


Brud på slottsbron